Solarno, Centralno i podno grijanje

Solarno grijanje putem solarnih kolektora u vrijeme povećanja cijena energenata sve je traženiji oblik grijanja i pripreme tople vode.

Stručna ugradnja solarnih sistema naša je specijalnost, a iskustvo imamo u radu s najpoznatijim brandovima u toj kategoriji.

Korištenje solarne energije uz iskorištavanje poticaja za ugradnju odličan je način trajne uštede i pokazatelj visoke ekološke svijesti onoga tko se odluči za nju.

Solarnom instalacijom možete koristiti sunčevu energiju kao neiscrpni izvor energije. Možete uštedjeti na skupom i dragocjenom gorivu i na taj način sniziti troškove grijanja. Korištenje solarne energije smanjuje utrošak energije za toplu vodu u prosjeku godišnje za do 60%, a za grijanje do 30%.

Dobivanje toplinske energije pomoću energije sunca danas predstavlja dugoročno isprobanu tehnologiju, a preduvjeti za uporabu sunčevog grijanja u Hrvatskoj su odlični.

Solarni grijači vode (kolektori) nagnuti su ovisno o geografskoj širini, kako bi skupili najviše sunčeve energije. Sustavi vruće vode upotrebljavaju sunčevu energiju za grijanje potrošne sanitarne vode.

Najuobičajeniji sunčevi grijači vode su ravni /pločasti kolektori i vakuumski cijevni kolektori u pravilu upotrijebljeni za toplu vodu kućanstava te plastični kolektori uglavnom za grijanje bazena.

Troškovi grijanja u hladnom zimskom periodu predstavlja i do tri četvrtine troškova za energente. Navedeno predstavlja razlog da ne samo da je potrebno pri kupnji izabrati energetski učinkovite uređaje već i iste dobro održavati. Solarno centralno grijanje u samom startu gledajući na isplativost zasigurno ima prvenstvo.

Obzirom da i naša zemlja daje nepovratne poticaje za korištenje obnovljivih izvora energije čime je osiguran povrat uloženog novca to daje još jedan pozitivan razlog za ugradnju baš ovog tipa centralnog grijanja. Ugradnja solarnog centralnog grijanja se naročito preporuča za područja uz more s dužim periodom sunčanih razdoblja, ali i u kontinentalnom dijelu zahvaljujući suvremenim kolektorima koji sve duže čuvaju energiju.

Ukoliko vam to nije dovoljno da se odlučite za solarno centralno grijanje uvijek je moguće napraviti kombinaciju grijanja na dva tipa energenata kako bi ste se po potrebi mogli prebaciti na tip grijanja koji vam više odgovara. Centralno grijanje može obuhvaćati samo grijanje(zimski period), ali i grijanje vode (korištenje tijekom cijele godine).

Što je podno grijanje?

Podno grijanje je sustav grijanja u kojem voda kruži po cijevima koje su ugrađene u tlo. Na taj se način toplina prenosi na podnu konstrukciju pa cijeli pod djeluje kao grijaće tijelo, tako pušta toplinu u prostor i grije zrak.

Najveća prednost podnog grijanja u usporedbi s drugim sustavima grijanja je ta da je zbog velike grijaće plohe potrebna niska djelatna temperatura čime se štedi energija i uz kvalitetnu regulaciju grijanja moguće su velike uštede energije. 

Zašto izabrati podno grijanje?

Podno grijanje postaje sve češći sustav grijanja! Danas se skoro u svakoj drugoj novoizgrađenoj kući ili stanu postavlja podno grijanje jer isijava toplinu ravnomjerno kroz cijelu površinu, pruža ugodan komfor i topao osjećaj na nogama. Također, podno grijanje se može pokretati sa svim nosiocima energije: krutim, tekućim i plinovitim gorivima ili električnom strujom.

Osim što radijatori ili peći kvare čiste linije vaših prostorija, također radijatori zauzimaju vrijedan zidni prostor koji možete iskoristiti na bolji način. Kada uklonite radijatore odjednom se pojavi praznina za dodatne kuhinjske jedinice, spremište, kauč, komodu pa čak i vrata. Podno grijanje osigurava vrhunsku razinu udobnosti ravnomjernom i nježnom raspodjelom topline. Nema hladnih mjesta u prostoriji, a kako je većina topline koncentrirana u donjem dijelu sobe, gubi se vrlo malo topline.