Prema materijalu od kojeg su bazeni napravljeni dijele se na betonski, poliesterski (staklo-plastični), keramički i polipropilenski bazeni koji su najčešće u jednom komadu i montažni.

Betonski bazeni izrađuju se u svim oblicima i dimenzijama po željama klijenata, te su statički najsigurniji, najkvalitetniji i najdugotrajniji. Na njima se može birati završna obloga i to PVC folija, staklo-keramički mozaik ili pločice. Ukoliko želite trajno i kvalitetno rješenje predlaže se izgradit betonski bazen u obliku kakav želite. Folija je nešto jeftinija, dok je mozaik vrhunsko rješenje tako da kuća ispred kojeg se nalazi izgleda kao prava starorimska vila.

Poliesterski bazeni, a posebno keramički od dobrog proizvođača su vrlo kvalitetni, a u nekim stvarima bolji su i od betonskih (npr. teže se hvataju alge). Ovi bazeni iznutra obloženi keramikom su jedinstveni proizvod na tržištu, zbog svoje kvalitete i vrhunskog izgleda sa dugogodišnjom garancijom, te spadaju u najkvalitetnije bazene. Njegove prednosti su najjednostavnija montaža, najbolji odnos cijene i kvalitete, nema ispadanja pločica ili pucanja folije i duga garancija.

Polipropilenskom prednosti su jednostavna montaža, povoljna cijena, nije potrebno oblagati školjku bazena folijom ili pločicama. Kod ove vrste bazena potrebno je izraditi armirano betonsku podlogu, a kod većih modela montiranje se vrši na licu mjesta.

Montažni bazeni su jednostavni za montažu i izgrađeni od čeličnih panela raznih debljina i dimenzija. Općenito se smatraju jeftinima i najmanje kvalitetnima, ali danas neki proizvođači za njih daju dugogodišnje garancije, te postoje velike mogućnosti kombiniranja različitih veličina i oblika.

Bazeni mogu biti sa skimerima ili preljevom Kod preljevnog bazena je cirkulacija vode kvalitetnija (odozdo prema gore), mlaznice su u podu, a preljevni kanal uokolo ruba bazena.

Skimerski bazen nema kompenzacije ni preljevnog kanala, cirkulacijske mlaznice su u zidu bazena. Strujanje vode je više horizontalno. Ovo je idealno rješenje za male bazene (jeftinije i traži manje prostora).

Bazen mora imati osnovnu opremu koja je neophodna za normalno funkcioniranje u što spadaju filter sa multi-ventilom, pumpa cirkulacije, mlaznice, podni ispust, skimer, pripadajući cjevovod s ventilima i elektroinstalacija.

Dodatnu opremu vlasnici bazena biraju prema svojim željama i mogućnostima za što ljepši ugođaj u bazenu kao što su reflektori, slapovi, hidromasaža, tuševi, protustrujno plivanje, skale i rukohvati , hidraulika za invalide, prekrivači i dr.

O čistoći i ispravnosti bazenske vode treba redovno brinuti jer u protivnom mogu biti ugroženi sigurnost i zdravlje ljudi. Danas to umjesto nas uspješno rade razne automatike. Najjednostavnije su kad male dozirne pumpe koje ubrizgavaju kemikalije u cjevovod. Najčešće se radi o kloru za dezinfekciju i nekakvoj kiselini za korekciju pH vrijednosti vode.

Važna stvar kod bazena su i prekrivači. Ljetni prekrivači su lagani, uglavnom prozirni, lako se svakodnevno navlače i skidaju i imaju zadaću spriječiti da lišće i drugo smeće upada u bazen, smanjiti ishlapljivanje vode i dr. Zimski prekrivači su još važniji. Napravljeni od čvrstog materijala, čuvaju bazen preko zime i ne skidaju se dok ne zatopli. Ako je u bazenu voda spriječiti će pojavu algi, a ako nije čuvati će površinu bazena.

ikona-projektiranje-1projektiranje-ikona

PROJEKTIRANJE

Nastojimo zajedno s investitorom, arhitektom i kooperantima za izvođenje građevinskih radova pridonijeti što boljem projektu, te zajednički, stručno vođeni od svih aktera, uz maksimalnu kooperativnost i komunikaciju pripremiti teren, i nekretninu, kuću, bazen, vrt učiniti lijepom i ugodnom tako da bi u konačnici dobili bazen o kojem ste razmišljali. Prije početka gradnje potrebno je izraditi projekt i nacrt bazena kako bi se predvidjele sve faze i činjenice koje su važne kod gradnje bazena i montaže bazenske opreme.

Tvrtka Instalacije Vidović pruža svojim klijentima sve usluge u realizaciji projekta izgradnje bazena, sve od izrade nacrta do stavljanja objekta u funkciju (sistem ¨ ključ u ruke¨). Također, klijenti se mogu odlučiti za jednu ili nekoliko izdvojenih usluga iz procesa izgradnje bazena.

IZGRADNJA

Građevinski radovi uključuju iskop i izradu bazenske školjke željenog oblika i dimenzija, izradu strojarnice koja mora biti adekvatna (što bliže bazenu, dovoljno velika, suha i prozračna) opremi koja se u nju smješta i izradu kompenzacijskog spremnika za bazene s preljevom.

Kvalitetno odrađeni građevinski radovi uvelike olakšavaju ravnanje i oblaganje mozaikom i općenito pridonose ukupnoj kvaliteti i dugotrajnosti bazena.

ikona3ikona3-2
ikona2ikona2-2

MONTAŽA

Montaža bazenske opreme odvija se etapno u svim fazama gradnje, stoga je potrebna usklađenost i precizna komunikacija između investitora, građevinara i montažera opreme.

Montaža opreme počinje ugradnjom elementa u pod bazena prilikom šalovanja a prije betoniranja podne ploče. Nastavlja se ugradnjom elemenata u zidove prilikom podizanja unutarnjih oplata.

Nakon betoniranja i rašalovavanja školjke bazena obavlja se postavljanje bazenskih cijevi od ugrađenih elemenata do strojarnice. Završnu fazu predstavlja montaža opreme u strojarnici.

ODRŽAVANJE

Adekvatnim i redovitim servisiranjem bazena produžuje se vijek trajanja i preventiraju problemi koji mogu znatno umanjiti užitak korištenja bazena.

Servis i održavanje bazena odnosi se na redovito čišćenje bazena, tretman kemikalijama (pH, klor, algicid. itd) i zamjenu dotrajalog potrošnog materijala i opreme.

Održavanje može biti tjedno, mjesečno, godišnje, ali se u svakom slučaju preporučuje jer se tako osigurava da oprema ispravno funkcionira.

odrzavanje-ikon-2odrzavanje-ikon-1