Bazen u dvorištu predstavlja više od samog mjesta za osvježenje tijekom ljetnih mjeseci – on može postati središnji element vaše osobne oaze, prostora za opuštanje, druženje i uživanje na otvorenom. Kreiranje oaze oko bazena ne zahtijeva nužno velike budžete ili kompleksne dizajnerske intervencije, nego nekoliko ključnih elemenata koji će podići estetiku i funkcionalnost vašeg vanjskog prostora. U nastavku donosimo savjete kako stvoriti prostor uz bazen u kojem ćete uživati tijekom cijele godine.

1. Dizajnirajte prostor prema svojim potrebama

Prije nego što krenete u uređenje, razmislite o tome kako najčešće koristite svoj bazen. Je li to mjesto za opuštanje i sunčanje, zabave s obitelji i prijateljima ili možda za noćno kupanje pod zvijezdama? Odgovor na ovo pitanje pomoći će vam odrediti prioritete u uređenju:

Zona za sunčanje: Ako volite sunčanje, osigurajte dovoljno prostora za udobne ležaljke i suncobrane.

Prostor za druženje: Ako često organizirate okupljanja, kreirajte kutak s vanjskim namještajem, poput lounge seta ili blagovaonskog stola, idealnog za večere na otvorenom.

Mirna oaza: Ako tražite mir i privatnost, razmislite o postavljanju udobnih fotelja, visećih mreža ili ljuljački za opuštanje uz knjigu.

2. Zelenilo i pejzažno uređenje

Biljke su neizostavan element u stvaranju prirodnog i opuštajućeg ambijenta. Pejzažno uređenje oko bazena treba pažljivo planirati kako biste postigli savršen balans između estetike i funkcionalnosti:

Palme i egzotične biljke: Dodajte tropski ugođaj s biljkama poput palmi, bambusa ili bananovca. One će unijeti dašak egzotike i stvoriti osjećaj kao da ste na ljetovanju.

Zelene barijere za privatnost: Ako želite dodatnu privatnost, postavite visoke biljke ili živu ogradu uz rub bazena. Grmovi, čempresi ili bambus odlični su izbori koji pružaju prirodnu zaštitu od znatiželjnih pogleda.

Biljke koje nije potrebno održavati: Ako nemate puno vremena za održavanje vrta, birajte biljke koje ne zahtijevaju puno njege, poput sukulenata, lavande ili grmlja otpornih na sušu.

3. Vanjska rasvjeta za poseban ugođaj

Rasvjeta je ključan element svake vanjske oaze, osobito oko bazena, gdje može stvoriti atmosferu za noćna kupanja i opuštanje. Birajte rasvjetna tijela koja su otporna na vanjske uvjete i vode računa o sigurnosti:

LED rasvjeta u bazenu: Ugradbena LED rasvjeta unutar bazena mogu transformirati njegov izgled, dodajući mu dašak luksuza i magičnu atmosferu noću.

Ambijentalna rasvjeta: Postavite diskretne svjetiljke uz staze, oko ležaljki ili biljaka kako biste kreirali mekanu, toplu svjetlost koja neće zaslijepiti, ali će naglasiti ljepotu prostora.

Solarnе lampice: Ekološki prihvatljiva i jednostavna opcija koja ne zahtijeva posebne instalacije. Solarnе lampice mogu se postaviti duž staza ili oko biljaka, a pune se energijom sunca.

4. Udobnost kroz vanjski namještaj

Kvalitetan i udoban namještaj čini veliku razliku u stvaranju funkcionalne oaze oko bazena. Pri odabiru namještaja vodite računa o otpornosti na vanjske uvjete, ali i estetici koja se uklapa u cjelokupni dizajn vašeg prostora:

Ležaljke i lounge garniture: Birajte udobne ležaljke s mekanim jastucima koji su otporni na vlagu. Lounge garniture od ratana, drveta ili aluminija odličan su izbor za opuštanje i druženje.

Suncobrani i pergole: Osim funkcionalnosti, suncobrani i pergole mogu biti vizualno zanimljive u vašem prostoru. Razmislite o postavljanju pergole s biljkama penjačicama koje će pružati hlad i romantiku.

Viseće mreže ili ljuljačke: Za dodatnu opuštenost i udobnost, postavite viseće mreže ili ljuljačke u blizini bazena, gdje možete uživati u miru i tišini.

5. Stvorite prirodne prijelaze i staze

Dobro osmišljene staze i prijelazi između različitih dijelova dvorišta mogu uvelike doprinijeti funkcionalnosti i estetskom doživljaju prostora oko bazena. Materijali poput kamena, drva ili pločica otpornih na klizanje idealni su za stvaranje sigurnih i estetski ugodnih prijelaza:

Kamene staze: Prirodni kamen ili imitacija kamena izgledaju elegantno i bezvremenski, a mogu se kombinirati s biljkama za stvaranje opuštajuće atmosfere.

Drvene podne obloge: Drvo unosi toplinu i prirodni izgled, no birajte vrste otporne na vlagu poput tikovine ili drvene kompozitne ploče koje su dugotrajnije.

Pješčane i šljunčane površine: Za opušteniji, mediteranski stil, razmislite o stazama od šljunka ili pijeska, što stvara prirodan izgled i kontrast s bazenom.

6. Dodatni sadržaji za luksuzno iskustvo

Ako želite podići iskustvo korištenja bazena na višu razinu, razmislite o dodatnim sadržajima koji će povećati udobnost i funkcionalnost:

Vanjski tuš: Vanjski tuš pored bazena nije samo praktičan za ispiranje prije i poslije kupanja, nego može biti i dizajnerski element koji nadopunjuje izgled prostora.

Hidromasažna kada: Slično kao i vanjski tuš, hidromasažna kada može biti savršen dizajnerski element, što je posebno važno ako imate vilu za iznajmljivanje gostima, pa se tako možete odlučiti na instalaciju kade čak i ako odaberete bazen s hidromasažom.

Kamin ili vanjski grijači: Kamin, vatrena jama ili grijalice omogućit će vam da uživate u svojoj oazi i tijekom hladnijih večeri, stvarajući toplu i ugodnu atmosferu.

Mini bar ili kuhinja na otvorenom: Ako volite organizirati druženja, mini bar ili vanjska kuhinja pored bazena učinit će vaša okupljanja još ugodnijima i praktičnijima.

Zaključak

Stvaranje oaze oko bazena ne zahtijeva nužno velike investicije, ali pažljivo planiranje i promišljeni izbor elemenata mogu uvelike utjecati na izgled i funkcionalnost vašeg vanjskog prostora. Kombiniranjem elemenata kao što su zelenilo, udoban namještaj, rasvjeta i staze, možete stvoriti prostor za opuštanje i uživanje koji će postati vaše omiljeno mjesto za bijeg od svakodnevnog stresa. Ako vam je potrebna stručna pomoć u dizajniranju bazena iz snova, naša tvrtka je tu kako bi vam pružila rješenja po mjeri koja će ispuniti sve vaše želje.