Bazen je mjesto opuštanja, zabave i relaksacije, no kako bi vam dugoročno pružao zadovoljstvo, važno je pravilno ga održavati. Redovito održavanje bazena ne samo da osigurava kristalno čistu vodu, nego i produžava vijek trajanja vašeg bazena. U nastavku donosimo ključne savjete kako održavati svoj bazen uz minimalan napor.

1. Redovita kontrola pH vrijednosti vode

Jedna od najvažnijih stavki u održavanju bazena je održavanje odgovarajuće pH vrijednosti vode. Idealna pH vrijednost trebala bi biti između 7,2 i 7,6. Ako je pH previsok, voda postaje zamućena, a kemikalije poput klora gube svoju učinkovitost. S druge strane, prenizak pH može uzrokovati iritacije kože i očiju. Preporučujemo testiranje vode barem dva puta tjedno tijekom ljetne sezone i jednom tjedno izvan sezone.

2. Pravilno doziranje klora

Klor je ključan za dezinfekciju vode i sprječavanje razvoja bakterija i algi. Postoje različite vrste klora, uključujući tekući, granulirani i u obliku tableta. Pratite upute na proizvodu i prilagodite količinu klora prema veličini vašeg bazena. Prekomjerna upotreba klora može uzrokovati neugodan miris i iritacije, dok preniska razina neće biti dovoljna za održavanje higijene.

3. Čišćenje filtera

Filter bazena je srce sustava za cirkulaciju vode. Bez redovitog čišćenja filtera, prljavština, lišće i druge nečistoće mogu se nakupiti i smanjiti učinkovitost filtracije. Preporučujemo ispiranje filtera jednom tjedno, a tijekom intenzivnijeg korištenja bazena i češće. Vrsta filtera (pješčani, kartridžni ili DE) odredit će točne korake koje trebate poduzeti.

4. Usisavanje bazena

Osim filtracije, redovito usisavanje bazena pomaže uklanjanju taloga s dna i zidova bazena. Na tržištu su dostupni automatski usisavači koji olakšavaju ovaj zadatak, ali i ručni usisavači koji omogućuju preciznije čišćenje. Preporučuje se usisavanje bazena bar jednom tjedno kako bi se spriječilo nakupljanje algi i prljavštine.

5. Održavanje razine vode

Voda u bazenu prirodno isparava, posebno tijekom vrućih ljetnih dana. Povremeno provjeravajte razinu vode i nadolijevajte ju prema potrebi. Razina vode bi trebala biti otprilike na sredini otvora za skimmer. Previsoka razina može ometati funkciju skimmera, dok preniska razina može uzrokovati oštećenje pumpe.

6. Alge – neprijatelj vašeg bazena

Alge su čest problem, osobito ako se bazen ne održava redovito. Zelene alge mogu uzrokovati skliske površine i zamućenje vode, dok crne alge prodiru duboko u površinu bazena. Upotreba algaecida, uz pravilnu filtraciju i doziranje klora, ključna je za sprječavanje i eliminaciju algi.

7. Zimsko održavanje bazena

Ako živite u području gdje temperature značajno padaju tijekom zime, pripremite bazen za hladne mjesece. Smanjite razinu vode, očistite bazen i pokrijte ga kvalitetnim pokrivačem za bazen. Ne zaboravite isprazniti i očistiti sve cijevi i opremu kako biste izbjegli oštećenja uzrokovana smrzavanjem.

8. Redoviti pregledi opreme

Pumpa, filteri, grijači i ostala oprema koja održava bazen u funkciji zahtijevaju redovite preglede. Manji problemi, poput curenja ili neučinkovitosti pumpe, mogu se s vremenom pretvoriti u veće i skuplje popravke. Preporučuje se pregled opreme od strane stručnjaka bar jednom godišnje.

Zaključak

Redovito i pravilno održavanje bazena ključ je dugotrajne funkcionalnosti i uživanja u čistoj vodi. Ulaganje vremena i pažnje u ove rutinske zadatke može spriječiti veće kvarove i osigurati da vaš bazen uvijek izgleda kao nov. Ako vam je potrebno savjetovanje ili pomoć, naši stručnjaci za izgradnju bazena po mjeri rado vam stoje na raspolaganju.